Jak nakupovat

Existuje pár jednoduchých rad, se kterými snížíte množství vyhozeného jídla na minimum a zároveň ušetříte.

  1. Plánujte si jídelníček a zjistěte, co vám chybí, a podle toho napište nákupní seznam.
  2. Nakupujte v oblíbeném obchodě, jehož uspořádání znáte.
  3. Nekupujte jídlo v množstevních akcích typu 2+1. Více jídla stejně nesníte.
  4. Nakupujte méně potravin, ale vícekrát za týden. Vše tak zpracujete.
  5. Nenakupujte hladoví, protože hlad má velké oči a nakoupíte toho moc.

Jak skladovat

Skladování potravin v kuchyňské skříňce

Do kuchyňské linky ukládáme ty potraviny, které bez problémů snesou pokojovou teplotu (18 - 20° C) a potřebují sucho. Zároveň jsou to ty potraviny, které používáme denně, tak je dobré mít je po ruce. Mezi tyto potraviny patří: čaj, káva, mouka, cereálie, obilniny, rýže, těstoviny, ořechy, koření, sušenky či pečivo. Vyvarujte se skladování aromatických potravin vedle těch, které snadno absorbují okolní pachy (čaj vedle cibule).

Skladování potravin ve sklepě

Sem patří všechny potraviny, které potřebují teplotu okolo 12° C a větší vlhkost. Sklep je ideální pro uložení brambor, cibule, mrkve, celeru nebo balených vod a limonád. Vhodné je uskladnění v samostatných bedýnkách, které můžete vystlat rašelinou, policích či koutech. Jakékoliv nahnilé kusy ihned vyhoďte.

Skladování potravin v lednici

Potraviny, které potřebují teplotu 0 až 5° C. Aby vám potraviny vydržely v lednici co nejdéle čerstvé, dodržujte následující principy. Každá potravina má i zde své místo.

Spodní šuplíky: sem patří ovoce a zelenina. Je zde pro ni optimální vlhkost a teplota. Trvanlivost ovoce i zeleniny prodloužíte tím, že ji ponecháte v původním obale.
Nad šuplíky: se nachází police vhodná pro skladování masa a ryb, protože právě toto místo, je jedno z nejchladnějších.
Spodní část: je ideální pro skladování mléčných výrobků.
Střední část: sem patří hotová jídla. Uvařená jídla skladujte v uzavíratelných nádobách a pokuste se jim najít místo mimo čerstvé potraviny.
Horní police: sem ukládejte máslo, tuky, majonézy.

Dvířka lednice: sem uložte láhve, plechovky, potraviny, které potřebují stát. Výše pak vajíčka, kde odborníci doporučují vybalit je z papírových obalů, které jsou plné mikroorganismů a hrozila bych tak kontaminace ostatních potravin.

Lednice Samsung díky technologii True No Frost dokáží udržet potraviny v čerstvém stavu až dvakrát déle, než klasické lednice a nemusí se odmrazovat. Pouze se doporučuje po cca 1/2 roce vnitřek ledničky vyčistit octovou vodou, nebo zředěnou rajčatovou šťávou.

Do lednice nepatří: hlavně exotické plody, jako je papája, mango, banány, citrusy. Ze zeleniny potom ta, která obsahuje velký podíl vody jako okurky, rajčata, lilek a ani brambory, cibule, česnek, rajčata a uzavřené konzervy.

Skladování jídla v mrazáku

Teplota v mrazáku dosahuje až -18° C a tím se mrazák stává úžasným pomocníkem v domácnosti. Tak toho využívejte. Do mrazáku pak uskladňujte odděleně mraženou zeleninu, ovoce, maso, zmrzlinu, aby vám od sebe nenačichly. Doporučujeme označit si je vždy datem a nepřesáhnout jeden rok.

Zmrazit můžete ale i potraviny, které se běžně nezamrazují. Třeba polotučné mléko. Když ho nalijete do tvořítek na led a pak zmrzlé hodíte rovnou do kávy, nebude už tak horká nebo ho využijete v létě při děláni ledové kávy. Můžete zmrazit i oloupané banány, které se budou hodit do mléčných koktejlů nebo do sladkých koláčů a buchet. Nebo když uvaříte hodně těstovin, které hned nesníte, udělejte si pytlíky s porcemi a dejte zamrazit. Později z nich můžete udělat těstovinový salát. A nezapomeňte na to, že zamražená zelenina je stejně kvalitní jako ta čerstvá, ale je bez práce.

Jak spotřebovat potraviny bezezbytku

Banány Brambory Cibule Jogurt Zelenina Další tipy a recepty, jak maximálně využít všechny potraviny a odpad z nich mít naprosto minimální, najdete na: http://milujemejidlo.cz/category/recepty/setrne-recepty/.
ZPĚT NA HLAVNÍ STRANU